Skrytsida
Jurymotiveringar

Guldklappa
Bästa Regi: Jan Linell
Film: På Tiondelen

 

Juryns motivering
Den dokumentära regin i "På Tiondelen" arbetar målmedvetet med bildval och kamerarörelser, som med känslig observationsförmåga skapar filmens starka budskap. Åskådaren dras med och fångas av filmens dramatiska situationer. Med förberedelserna inför rollspelet får vi samtidigt en inblick i vilket enormt arbete som ligger bakom denna produktion.

 

Se filmtrailer, klicka här!

Guldklappa
Bästa Manus: Jan Linell
Film: På Tiondelen

 

Juryns motivering
En film om rattfylleri skulle lätt kunna förvandlas till ett patetiskt och moraliserande pekfinger. Detta undgår filmen "På Tiondelen" med dess enastående blandning av dokumentär och dokumenterad fiction. Vi bevaras känslan av dokusåpa genom att filmen berättas med ett rollspel som verkligen berör tittaren och med arbetet kring detta rollspel. Det skapar enastående möjligheter att spela på alla strängar mellan identifikation och mer distanserad övervägelse. Väl genomtänkt och genomfört.

 

Se filmtrailer, klicka här!

Guldklappan
Bästa Manus: Jan Linell
Film: Svarta Dagar och Vita Nätter

 

Juryns motivering
"Svarta Dagar och Vita Nätter" är en film som behandlar ett mycket känsligt ämne. Matproblem är för vissa ett så avlägset ämne att man inte ens kan sätta sig in i vad det innebär. För andra är det ett helvete de tvingas leva i var dag. Det kan verka som om detta ämne, mer än manuset, lockat oss att ge filmen manuspriset. Så är det inte. Många dåliga filmer har gjorts om intressanta ämnen. Ingen film blir intressant, oavsett ämne, utan ett bra manus.

Just därför har "Svarta Dagar och Vita Nätter" lyckats.

 

Man balanserar perfekt mellan drama och dokumentär. Utan att rulla sig i någon snyftande sentimentalt träsk berättas det om ett viktigt ämne på ett sakligt men känslomässigt engagerande sätt.Filmen ruskar om t.o.m. de som egentligen inte vill bry sig.

Och detta är ett mirakel som bara ett bra manus kan åstadkomma. 

Se filmtrailer, klicka här!