Prisvinnarfilmer av Jan Linell 

Nedan återges några av mina personliga "favoriter" av mina prisvinnarfilmer. Hela listan återfinns här

2010

InterMediaGlobe i WorldMediaFestival, Hamburg med spelfilmen "I´ll Thank You From Heaven"

Ända sedan första klass har Colin avskytt skolan. Det var där hans helvete började med "elefanttecknet" och andra barnsliga retningar på låg och mellanstadiet. Orsak: Colin vägde lite mer än sina kompisar. Tråkningar som senare urartade i ren mobbing och misshandel i nian och på gymnasiet. 

Klasskompisen Carro är den enda som ser att Colin mår dåligt och som vågar ingripa, men då är det nästan för sent. En vanlig skolmorgon hittar Carro nämligen Colins käraste ägodel, en I-pod och ett avskedsbrev från Colin i sitt elevskåp...

2008

InterMediaGlobe i World Media Festival, Hamburg med informationsfilmen "Gryaab-keeping the sea clean"

Den rikskände programledaren Viktor Åkerblom Nilson tar hjälp av tre unga Vattenhjältar; Julia, Erika och Mohamad för att undersöka hur avloppsvatten ska renas för att skydda havet. 

Med humor, tempo och underbart vackra havsbilder från västkusten berättas historien om vattnets väg från hem och industrier, via tunnlar och reningsverk och vidare ut till havet. Och sen är det förstås också jakten på den Mystiska Kören som försöker tvätta havet med borstar?...
Målgrupp: ungdomar 10-12 år

2001

På Tiondelen...
En svår rattfylleriolycka inträffar utanför Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Olyckan är fingerad, ett avancerat rollspel efter en amerikansk förebild. 25 elever och deras föräldrar har förberett rollspelet i över ett år. Genom rollspelet tydliggörs att det finns bra och dåliga livsval.

 Att till exempel kliva in i en bil fast man vet att kompisen som kör nyss har dragit i sig några starköl. Efter "olyckan" kommer ungdomar som spelar "Living Deads" på besök i sina klasser. I sönderrivna och blodiga kläder sitter de helt stumma och onåbara i klassrummen och i skolans matsal. Dagen efter "olyckan" återsamlas hela skolan i kyrkan för en gripande återförening. Både elever och föräldrar berättar, rörda till tårar, om sina erfarenheter av rollspelet.
Sändning UR / SV

1994

PS. Nu vet jag att Gud inte finns  
Dramadokumentär
Det är svensk midsommar. Dans på lövad utedansbans. Det är 700 meter till efterfesten men Sanna sätter sig ändå i pojkvännens bil och det kostar henne och två ytterligare unga killar livet. 

Filmen är baserad på den riksbekanta bilolyckan i Svartmåla, där tre ungdomar avled. Den unge föraren hade över 2,5 promille alkohol i blodet. En av Jan Linell mest kända och sedda filmer som setts av cirka 4 miljon tittare genom åren
Sändning UR / SVT.